Tillagd i din varukorg

Handla vidare
Gå till kassan
 Vardagar 9-17 0454-50934  info@fahallen.se   Snabb leverans   Fraktfritt över 699kr   Över 15.000 nöjda kunder 

Packa en ryggsäck rätt för jägare

Att packa sin ryggsäck på rätt sätt gör att du kommer kunna röra dig smidigare och du belastar inte kroppen lika mycket. Även om vi jägare inte på samma sätt och i samma utsträckning bär runt på stor och tunga packning som till exempel vandrare äventyrare, så är det inte fel att känna till grunderna för hur en ryggsäck ska packas. En rätt packad ryggsäck ska kännas lätt, smidig och välbalanserad.

De allra flesta som jagar behöver kanske inte tänka så mycket på detta. Man packar sin stolryggsäck med nödvändigheter och sedan har man den på ryggen från bilen till passet. En sträcka som i de flesta fall är under några hundratalet meter. Men de finns de jägare som bär omkring på sin packning under en hel dag, ofta hundförare och ofta i norra delar av sverige där jaktområdet är större och man förmodligen inte kommer till bilväg igen förens jaktdagen är slut. För dessa är det viktigare att packa rätt, och för alla oss andra som har ryggsäck under några timmar per dag är det kanske inte fel att packa den rätt i alla fall.

Tyngdpungten viktig för rätt balance

Grunden för att ryggsäcken ska kännas bekväm att bära är att ryggsäcken är välbalanserad. Vilket är ganska självklart egentligen, men svårare att få till i praktiken. Generellt brukar man säga att man ska packa så tyngdpunkten hamnar så nära kroppen som möjligt. Utgångspunkten ska vara att tyngdpunkten med dig och din ryggsäck tillsammans ska komma så nära din normala tyngdpunkt utan ryggsäck. Då blir balansen och ditt rörelser mönster i kroppen så nära det du har i vanliga fall, och gör att det inte kommer upplevas lika jobbigt.

Vandrare, scouter och andra som bär sin utrustning på relativt jämn mark bruka ge råd om att tyngdpunkten ska vara så högt upp som möjligt. Detta stämmer när man går på vägar eller mindre ojämn terräng. Går man däremot mycket i stenig och ojämn terräng så är det bättre om tyngdpunkten är lite lägre. Du behöver inte arbeta lika mycker för att kompensera dina rörelse när du stiger lite snett. Denna tes gäller också om du åker skidor. Tänk dig att du stakar dig fram i terrängen och är en flaggstång :-) med ett ton packning i knoppen längst upp. Flaggstången behöver då vara starkare på mitten för att inte ge med sig och för att stabilisera rörelserna i toppen. Samma princip gäller om du åker skidor, eller gå i ojämn terräng. Din bål och ryggmuskulatur måste jobba mer för att hålla en god balans. Därför är det många gånger bättre för oss jägare att packa med en lägre tyngdpunkt än vad man oftast rekommenderar.

De senaste åren har sk. hölsterryggsäckar blivit allt vanligare bland oss jägare. En ryggsäck där man kan placera vapnet i ett fodral på ryggsäcken. Denna lösning är välkommen av många som går långt under en jaktdag och framförallt de som har långa transportsträckor då de vet med sig att de inte kommer att använda vapnet. I dessa ryggsäckar så får du per automatik en bra balans då du slipper ha vapnet på ena axeln och det blir ingen snedbelastning. Ett vapen kan bli otroligt tungt efter några timmar på ena axeln. Det man dock ska kolla på om man står i färd med att köpa hölsterryggsäck är att vapenfodralet är placerat så nära din rygg som möjligt. Vapnet kommer förmodligen vara den tyngsta delen av packningen och den vill man ha så nära kroppen som möjligt. Det finns tillverkare och modeller som har placera hörserfodrale utanpå ryggsäcken och dessa är inte att föredra.