Tillagd i din varukorg

Handla vidare
Gå till kassan
 Vardagar 9-17 0454-50934  info@fahallen.se   Snabb leverans   Fraktfritt över 699kr   Över 15.000 nöjda kunder 

Regler för hund i rastgård

Det finns vissa regler man måste följa för att en hund ska få vara i en rastgård eller hundgård. Grunden till att regler finns är att hunden är ett flockdjur och inte trivs att vara ensamt samt att de behöver få utlopp för sina naturliga behov som motion t.ex. Många skaffa ytterligare en hund, för att den hund man redan har, ska få sällskap. Detta kan förvisso vara bra, men är egentligen inte lösningen på problemet om det är så att man inte har tid med hunden, och det ställer samtidigt högre krav på rastgårdar, så att hunden/hundarna får tillräckligt med utrymme och för att den ska kunna få utrymmen för sin energi och sitt naturliga betende, och en hund får inte vara ensam längre för att den har sällskap av en annan hund. Det är jordbruksverket som utfärdat vilka regler som gäller och nedan hittar du en samanställning av vilka regler som gäller.

 

En hund som är ensam hemma ska rastas minst var 6:e timma och en hund som befinner dig i hundgård ska rastas på annan ställe minst en gång/dygn. Äldre hundar och valpar/unghundar ska rastas oftare.

 

Hundar får heller inte vara bundna hur länge som helst och detta gäller även löplinor. Utomhus så får hunden vara bunden i max två timmar och inomhus får de inte vara bundna alls. Behöver du begränsa hunden inomhus, så får man lov att avgränsa med galler eller på annat sätt. Hunden ska i så fall ha samma utrymme att röra sig på som den har i en rastgård.

 

Med ovanstående i beaktning så är det en bra idé att ha en hundgård som är tillräckligt stor för din hund/hundar och utformad på ett sådant sätt att hunden trivs i den. Vi ska här försöka bena ut de regler som gäller och hur länge en hund får vara ensam i hundgård. En hund som hela tiden vistas i en rastgård ska beroende på storlek ha en viss yta att röra sig på. Se tabellen nedan.

 

Storlek på hundgård

 

Hundens mankhöjd

Antal Hundar

< 25 cm

25 - 35 cm

35 - 45 cm

45 - 55 cm

55 - 65 cm

> 65 cm

1 Hund

6 Kvm

10 Kvm

15 Kvm

16 Kvm

18 Kvm

20 Kvm

2 Hundar

8 Kvm

14 Kvm

18 Kvm

20 Kvm

24 Kvm

28 Kvm

För varje ytterligare hund

+4 Kvm

+6 Kvm

+8 Kvm

+10 Kvm

+12 Kvm

+14 Kvm

 

Köp hundgård nu fri frakt på färdiga hundgårdspaket >>

Det är alltså mankhöjden på din hunds som avgör hur stor rastgården ska vara samt hur många hundar du har. Tänk på att om du har två hundar som inte kan vara i samma hundgård så ska var och en ha det angivna utrymmet enligt tabellen ovan. Kan de däremot vara tillsammans så behöver inte gården vara dubbelt så stor utan det räcker med att den är vissa kvadratmeter större. Tex om du har två hundar med en mankhöjd på 50 cm så ska de tillsammans ha 20 kvm. Har du en hund i samma storlek ska den ha 16 kvm. Har du flera hundar i olika storlekar så ska du utgå från den största hunden. Tex om du har en hund som är 50 cm i mankhöjd och en som bara är 20 cm så ska du ändå ha 20 kvm om de är tillsammans. Har du ännu fler hundar tillsammans i samma hundgård i olika storlekar så räcker det att du utöka utrymmet med det antal kvm som står på tredje raden i tabellen. Alltså om du har en hund som 50 cm hög och två som är 20 cm i mankhöjd så ska du ha 24 kvm. Hoppas vi har lyckats förklara på ett förståeligt sätt. Har du ändå frågor är du välkommen att maila oss på info@fahallen.se