Tillagd i din varukorg

Handla vidare
Gå till kassan
 Vardagar 9-17 0454-50934  info@fahallen.se   Snabb leverans   Fraktfritt över 699kr   Över 15.000 nöjda kunder 

Att välja rätt komradio

Nu för tiden finns det en rad olika varumärke och tillverkare av jaktradio på den svenska marknaden. Dessutom en rad kinaimporter som är mer eller mindre opålitliga. Utöver det, finns det en uppsjö av olika funktioner som man bör ta ställning till om man behöver det eller inte. En billig kommunikationsradio behöver därför inte vara sämre än en dyr, med många olika funktioner som du ändå kanske inte annvänder.

Dessutom finns det två olika frekvenser som används i en svensk kommunikationsradio (31 MHz och 155 MHz) som inte fungerar tillsammans. Därför är det kanske inte alldeles enkelt att välja en kommunikationsradio som är anpassad för dina behov. Här kan du dock hitta information som hjälper dig att reda ut begreppen och hjälp att hitta en radio som passar dig.

 

Viktiga egenskaper på en komradio

De två viktigaste sakerna för att din radio ska fungera över huvudtaget är batteri och antenn. Sen finns det bra och dåliga batterier och antenner. Ofta levereras en jaktradion med riktigt bra batterier med en drifttid på långt över vad de egentligen behöver vara. Däremot är det oftast en enkel kort antenn som följer med. Det enskilt billigaste sättet att få en bra kommunikationsradio med lång räckvidd, är att köpa till en lite längre skogsantenn.

Skogsantenn  

När det kommer till antenner så finns det oftast bara med en vanlig kort, böjlig basantenn. Detta gör i och för sig komradion smidig och du slipper en antenn som sticker upp långt och är i vägen, men du får en betydligt kortare räckvidd, än om du skaffa dig en längre skogsantenn. Så har man bara en kort antenn (Ca: 15cm) så finns det egentligen ingen anledning att klaga över dålig ljudkvalité och kort räckvidd. Dessa korta antenner är bara avsedda för kommunikation inom något hundratals meter. Så beroende på hur terrängen ser ut där du jagar och hur stora markerna är, så kan det vara en idé att överväga att köpa till en längre skogsantenn, för att på så sätt få ökad räckvidd och ljudkvalitet. Det viktiga att tänka på när man byter antenn på en jaktradio är att den är avsedd för rätt frekvens, 31 MHz eller 155 MHz. Vissa våglängder är beroende av längden på antennen. Apparater som jobbar på olika frekvensband ska därför ha olika antenner, använder man fel antenn finns risken att man sänker räckvidden och ljudkvalitén påtagligt och i olyckliga fall till och med skada sändaren. Det är också viktigt att antennen är av god kvalité. En antenn är inte bara en bit metall utan kvalitén på antennen påverkar i allra högsta grad radions räckvidd.

Batterier

De flesta jaktapparater som tillverkas av svenska seriösa företag har batterier som inte väger så mycket och har lång passninstid / drifttid, ofta upp mot 40-50 timmar, vilket får anses vara bra då man inte måste ladda den efter varje jaktdag, vilket är en stor fördel om man kanske inte har möjlighet att ladda batteriet ute i jaktstugan t.ex. Alla seriösa märken i Sverige har batterier som är ip klassade och tål en dag ute i regn och rusk. oftast räcker det att batterierna är fuktskyddade för att klara vanligt användande i skog och mark, även om de inte klarar 30 minuter på 1 meters djup. mer om Ip klassnin finns att läsa länre ner på sidan.

 

Vilken radio ska jag välja?

I stället för att fråga dig vilken kommunikationsradio du ska köpa så tycker vi att du ska ställa dig frågan, vilka funktioner behöver jag? längre ner på denna sida hittar du mer ingående beskrivningar och förklaringar till alla de funktioner som finns på en kommunikationsradio idag, så som Whisper-mode – Whispering, Scrambling, Bluetooth, VOX - Röststyrning, Pilottoner - Subton samt display och reglage. Ta ställning till vad du behöver och vill ha, och välj sedan jaktradio utifrån det. När du väl vet vad du vill ha kan du börja att titta på de olika modellerna som finns och om de uppfyller de övriga krav du vill ställa på en komradio.

En kommunikationsradio ska i första hand vara ett hjälpmedel och ingenting som hindrar dig i din jaktutövning. En viktig del i en användarvänlig och smidig kommunikationsradio är storleken och vikten. Mycket har hänt de senaste åren när det gäller storleken. idag är nästan alla apparater små och förhållandevis lätta. Men viktigt att tänka på utöver att den är liten och smidig är vattentätheten. För att bedömma hur vattentat en kommunikationsradio är så ska man kolla på vilken IP-klassning den har. IP-klassningen består av två delar,  damtäthet och vattentäthet. Första siffran efter “IP” står för damtäthet och andra siffran för vattentäthet. Ju högre siffra desto mer tål den. Titta i tabellen nedan.

 

Klassning

Beskrivning

IP0X

Oskyddat

IP1X

Minst 50 mm i diameter

IP2X

Minst 12,5 mm i diameter ("Provfinger")

IP3X

Minst 2,5 mm i diameter

IP4X

Minst 1 mm i diameter

IP5X

Dammskyddat

IP6X

Dammtätt

 


 

Klassning

Beskrivning

Detaljer

IPX0

Oskyddat

-

IPX1

Droppskyddat (endast vertikala droppar)

Test: 10 minuters Vatten som motsvarar 1 mm regn per minut

IPX2

Droppskyddat vid max 15° lutning

Test: 10 minuters Vatten som motsvarar 3 mm regn per minut

IPX3

Strilsäkert

Test: 5 minuters vatten volym: 0.7 liter per minut Tryck: 80–100 kPa

IPX4

Striltätt

Test: 5 minuters vatten volym: 10 liter per minut Tryck: 80–100 kPa

IPX5

Spolsäkert

Test: minst 15 minuters vatten volym: 12.5 liter per minut Tryck: 30 kPa från 3 m

IPX6

Spoltätt

Test: minst 3 minuters vatten volym: 100 liter per minut Tryck: 100 kPa från 3 m

IPX7

Vattentätt (nedsänkt i vatten)

Test: 30 minuters nedsänkning i djup av som mest 1 m mätt vid botten av anordningen, och åtminstone 15 cm mätt vid toppen av anordningen

IPX8

Tryckvattentätt (nedsänkt i vatten)

Test: Nedsänkning i vattendjup som anges av tillverkaren, i allmänhet är största djup 3 m

 

 

Du kan läsa mer om IP-klassning här https://sv.wikipedia.org/wiki/Kapslingsklassning

 

31 MHz radio eller 155 MHz?

I Sverige finns det två olika frekvensband för kommunikationsradio, 31 MHz och 155 MHz. De allra flesta väljer en jaktradio med 155 bandet, men det finns fortfarande jaktlag som använder 31 MHz, ofta beror det på en svårighet att få hela jaktlaget att byta radio samtidigt. Är du osäker på vad ditt jaktlag har, kolla med innan du köper en. Vissa jägare, framförallt hundförare och eftersöksjägare jagar med flera olika jaktlag och då är det en stor fördel att ha en av varje. Då bör man titta på de olika “kombipaket” som finns med en 155 MHz radio och en 31 MHz radio som delar på ett batteri, en laddare, osv.

 

Skillnader på en 31 MHz och en 155 MHz radio

Generellt sett kan man säga att en 155:a har bättre räckvid än en 31:a men det är inte alldeles självklart, det finns vissa skillnader mellan 155-bandet och 31-bandet som beror delvis på yttre faktorer så som avstånd mellan enheterna, hur terrängen ser ut, väder mm. Apparater med en låg frekvens (31 MHZ) har en förmågan att följa terrängen bättre och ger därför en bättre hörbarhet i kuperad terräng, medan apparater men en hög frekvens har en bättre förmåga att tränga igenom olika hinder, så som tät skog, dimma eller snölop. så i öppen kuperad terräng kan en 31: vara att föredra, i övrigt är en 155:a att föredra.

 

Analog eller digital kommunikationsradio?

Det senaste inom kommunikationsradiotekniken, är att det kommit digitala kommunikationsradio. Många trodde nog att det skulle bli en stort genomslag och alla skulle skaffa digitala apparater. Så har det dock inte blivit, varför kan nog vara svårt att veta, förmodligen för att de fortfarande är ganska dyra och att vanliga analoga radioapparater fortfarande bli bättre och bättre. En digital jaktradio har vissa fördelar jämfört men en analog. Den största fördelen är att den har betydligt bättre hörbarhet i utkanten av sin räckvid. En analog radio får sämre och sämre ljudkvalité desto längre från sändaren man kommer, för att tillslut inte vara hörbar länge. En digital sändare har samma hörbarhet ända till räckvidden nästan tar slut och dör därefter snabbt ut för att inte längre vara hörbar. De digitala jaktradioapparterna är helt kompatibla med de vanliga analoa apparaterna, så du behöver inte tänka på att hela jaktlaget ska ha digitala.

 

Övriga bra funktioner

Whisper-mode – Whispering

Whisper mode eller Viskfunktion på svenska innebär att jaktradion har en förstärkning av din röst innan den skickas iväg radiovogor.  Viskfunktionen finns på många radioapparater idag och är särskilt användbar om du befinner dig nära viltet och måste prata i radion har en funktion som förstärker din röst innan den sänds ut på nätet. Genom att förstärka kraften i radions mikrofon kan du som sänder tala tystare, samtidigt hörs och förstås det bättre av personer som lyssnar på radiomottagaren. Detta kan vara bra att använda om man vill kunna viska i radioenheten men ändå uppfattas tydligt av de andra jaktkamrater.

Scrambling

Scrambling betyder förvränga eller kryptera och i detta falla handlar det om att förvränga din röst så att ingen annan förutom de som har samma inställning på sin jaktradio, hör vad du säger. Det är idag inte speciellt många som använder denna funktion men finns på många modeller av apparater. Detta ska inte förväxlas med funktionen för piolotton. Förmodligen skulle fler jaktlag egentligen vilja använda scrambling och då få en “egen” jaktradiokanal som ingen annan kan lyssna på. Anledningen tror vi beror på att det låter krångligt och många använder sin kommunikationsradio i flera lag och tror att den inte kommer att fungera där. Detta är naturligtvis inte sant är man bara ett helt jaktlag och att alla bestämmer sig att köpa ny radio samtidigt är det inga problem att lägga in en extra krypterad kanal som används för bara det jaktlaget.

Bluetooth

Bluetooth eller Blåtand, är en teknik för trådlös överföring av mellan olika enheter, i radiosamanhang handlar det om överföring mella radioenheten och mikrofonen och/eller öronmusslan samt till olika modeller av hörselskydd och headset. Bluetooth erbjuds på allt fler och fler radioapparater och de flesta tillverkare har åtminstone en Bluetooth-kompatibel jaktradio. Fördelen är att du slipper onödiga sladdar som lätt kan trassla in sig i kvistar när du rör dig i terrängen eller i annan jaktutrustning

VOX - Röststyrning

VOX (Voice Operated Transmit)eller röststyrning som det ofta kallas ör så att du med rösten kan starta en kommunikation med radion utan att behöva trycka på någon knapp, radion börjar helt enkelt automatiskt att sända när du pratar i den. Du har på detta vis båda dina händer fria. Funktionen bör dock användas med eftertanke då det kan bli onödigt mycket sändning på radiokanalen genom ofrivillig aktivering.

Pilottoner - Subton

Pilotton eller som det egentligen heter subton är en ytterligare uppdelning av frekvensbandet. På så vis kan varje kanal delas upp i uppemot 10-talet olika underkanaler. Många gånger under hösten råkar vi alla jägare ut för att man även hör grannlagen på radion, framförallt under första älgjaktsveckan då nästan alla är ute och jagar. Genom att använda pilottoner kan flera olika jaktlag ”samsas” på samma radiokanal. En enorm fördel där det är tätt mellan jaktlagen och en funktion som blir viktigare och viktigare i takt med att jaktradioapparaterna blir bättre och får längre räckvidd. För att riktiit kunna uppskatta pilottonen på sin radio så ska man se till att lära sig funktionen ordentligt på just den kommunikationsradio du använder, så att du enkelt och snabbt kan stänga av eller på pilottonen eller byta till en annan.

 

Display på kommunikationsradio

De allra flesta jaktradio har idag display som är mer eller mindre stora och tydliga. Idag finns det också apparter som istället för display använde en röst, det vill säga att  radion e dig information med en inbyggd röst. En del av de enklaste radioapparaterna saknar fortfarande både display och röstinformation, men i övrigt så är det i stort sett standard på radioenheter idag. Det man bör tänka på innan man köper en kommunikationsradio är om displayen är belyst eller inte och hur pass tydligt den är att tyda.

 

Reglage

När det gäller knappar och reglade på en komradio, så bör du tänka på att de ska vara tillräckligt stora och tydliga så att du enkelt kan hantera dem även om du har handskar på dig., framförallt volymknappen bör vara lättåtkommlig och gärna sitta i radions överkant så att du enkelt kommer åt den utan att plocka upp radion ur bröstfickan om du har valt att ha den där.

>> Köp jaktradio här

>> Köp tillbehör till jaktradio här

>> Läs mer om tips och råd vid köp av tillbehör