Tillagd i din varukorg

Handla vidare
Gå till kassan
 Vardagar 9-17 0454-50934  info@fahallen.se   Snabb leverans   Fraktfritt över 699kr   Över 15.000 nöjda kunder 

Spannmålsjakt

Tips och trix för spannmålsjakten.

En del kallar den för spannmålsjakt, andra för skyddsjakt. Faktum är att vildsvinen är lovliga, men att de gör stora skador ute på fälten i skrivande stund. Så låt oss säga att det är en kombination av vanlig jakt och skyddsjakt.
Vad är då lämplig utrustning att bära med sig under denna jakt? 
Om vi börjar från "start" kan ju kläder vara trevligt att ha på sig, här är valet inte så enkelt som man kan tro då det ofta är varmt men med stor risk att man blir blöt om benen då det ofta går dagg i spannmålen under sommarnätterna eller rent av regnar. Jag brukar använda tunnare jaktbyxor men som ändå gärna får ha någon typ av membran för att hålla fukten ute. Det är tråkigt att gå runt hela natten i blöta byxor. En annan sak som är bra att ha på sina byxor är ventilationsöppningar på benen så man kan släppa ut den överflödiga värmen som man ofta får under sommarhalvåret. 
Försätter vi neråt på kroppen så är här ett ganska lätt val för mig iallafall. Blöta blir vi om fötterna ute i spannmålen, det är inte snack om annat så här är det ett par gummistövlar eller vattentäta kängor som gäller. Tar vi då ovandelen av kroppen så behöver vi inte längre fundera på att vi ska hålla fukten borta. I sådana fall den som kommet inifrån. Jag brukar ha en t-shirt eller skjorta på mig, utanpå den en tunnare tröja och en väst. Regnar det kvällen man är ute så tar jag en jacka med membran för att hålla överkroppen torr. Sommaren är ju "oftast" varm så lite svett får man nästan räkna med. Allra helst när man förhoppningsvis ska bärga det man lyckats skjuta.
 

Ange rabattkoden "jaktpuls" så får du 10% rabatt på Swedteams nya fleecetröja Swedteam Veil Half-zip M​. Ett snabbtorkande funktionsplagg som passar perfekt för jakt under sommarnätter i sädesfälten och till den stundande bockjakten. Läs mer
Vi skickar också med en film av Rasmus utan extra kostnad.


En kraftfull pannlampa kan vara att föredra när man skjutit eller för vissa att använda under själva jakten. Det är otroligt svårt att avgöra vad det är för grisar man har ute i spannmålen och här kommer en lampa väl till användning. OBS!! observera att man måste söka tillstånd hos länsstyrelsen för att få använda belysning vid jakt i gröda. Något som jag i övrigt kan rekommendera för dem som har stora problem med vildsvin i spannmålen. http://www.lansstyrelsen.se/Kronoberg/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/Pages/vildsvin.aspx

Handkikare är något som jag alltid bär med mig vid spannmålsjakten, ett förträffligt hjälpmedel då man ska lokalisera vildsvinen på lite större åkrar.
Och sen har vi ju även de envisa och förbaskat jobbiga myggorna som stör i de fina sommarkvällarna. Men det finns ju hjälpmedel, Thermacell är en helt underbar liten "myggskrämare" man ej vill vara utan!


I övrigt när det kommer till själva jakten finns inga genvägar eller prylar som hjälper en. Det är bara att offra sin skönhetssömn och vara ute i fälten och störa grisarna i deras matresa. Men se upp, 9 av 10 gånger när man smyger sig på ett eller flera vildsvin så är det en sugga. När man skrämt henne och hon ger sig av så brukar spannmålen börja "storma". Folk får säga vad dem vill men min bestämda åsikt är att man biter sig själv i svansen då man fäller en sugga och man skapar sig bara mer jobb! Detta har jag kommit fram till genom verklig praktik. I dessa fall är det bättre att bara störa dem och köra iväg dem från åkern. Ett bra komplement till detta om man har möjlighet är att fodra dem ute i skogen där man inte är och stör dem utan att dem får känna sig trygga på denna plats. Grisar är smarta djur som lär sig snabbt och denna metod har jag och mina vänner kommit fram är den mest effektiva för att hålla dem borta från grödorna. 

Så lycka till där ute i spannmålen, vila det får vi göra i graven ;)

/Rasmus Liljeblad (Jaktpuls)

 

Rasmus kör just nu en serier om spannmålsjakt i sin Youtube kanal klicka in er där och följ/prenumerera så får ni många bra tips och råd hur du effektivt håller vildsvinen borta från spannmålsfälten. Ni hittar ett litet första smakprov här inunder. Ni kan också fälja honom på facebook eller på hans hemsida http://www.jaktpuls.se/