Tillagd i din varukorg

Handla vidare
Gå till kassan
 Vardagar 9-17 0454-50934  info@fahallen.se   Snabb leverans   Fraktfritt över 699kr   Över 15.000 nöjda kunder 

Handla underställ online

JaktunderställHär hittar du jakt underställ annpassade för aktiva friluftsaktiviteter och jakt. Ett “jaktunderställ” ska i första hand vara värmande, men den viktigaste egenskapen hos underställ för att du ska hålla dig varm är att understället kan transportera bort fukt från din kropp. Fukt leder bort värme mer än 20 gånger snabbare än luft. Det finns alltså ingenting som kyler mer än blöta kläder närmast kroppen. Därför bör man dela in underställ och underkläder i två kategorier. Värmande jakt-underställ och fukttransporterande underställ, beroende på om du är aktiv och kommer att svettas eller om du bara sitter stilla och inte kommer svettas någonting under hela jaktdagen. Sen finns det en egenskap till man bör tänka på när man väljer underställ som skall användas vid jakt, och det är att underställ binder odörer/lukt olika mycket beroende på vilket material det är gjort av. Mer om detta länger ner texten.

 

Klär man sig efter trelagersprincipen så kan man enkel säga att fukttranporterande underkläder är lager ett som man har närmas kroppen och värmande underställ som man har som lager två eller mellanlager som det ofta också kallas. Sen är det inte alltid man klär sig med alla tre lager, det skulle många gånger bli alldeles för varm. men två lager har man nästan alltid vid jakt, förutom under de kanske varmaste försäsongs dagarna , då man bara har ett lager kläder på sig. Det lager som man egentligen ska ta av sig sist är lager ett. Det är alltid viktigt att få bort fukt från kroppen även när det är varmt.

 

Så vilket underställ ska man välja vid jakt? Vi kan börja med bomull! Det finns egentligen bara ett tillfälle vid jakt som du ska använda jakt underställ i bomull, och det är om du sitter stilla på pass en varm sommardag och inte svettas. Bomull är ett luftigt material som känns skönt mot kroppen och upplevs som svalkande coh ventilerande. Vid dessa tillfällen kan du också ha skjortor i 100% bommull, typ flanellskjortor eller liknande.

Vid alla andra tillfällen och framförallt om du kommer att svettas under jakten, så ska du använda underställ i ull, mironoull och bambu samt olika typer av polyester eller polyamidunderställ.

 

Vilket underställ är bäst vid jakt?

Vilket jaktunderställ som är bäst är ganska svårt att svara på då det till mångt och mycket handlar om ett personligt tycke. Vissa av oss klarar inte av att använda underställ i material som kliar medans andra inte är känsliga för det över huvud taget. När du väljer jaktunderstäl,l så lita på dig själv och vilka erfarenheter du har, då kommer du ganska långt. Vi är alla olika och svettas, fryser eller blir för varma vid olika temperaturer och aktivitetsgrad. Vi har här nedan försökt att att utifrån de kunskaper som finns i de olika material som underställ tillverkas i, samt våra egna erfarenheter av de underställ vi säljer, försökt återge de egenskaper de olika materialen har.

Underställ i ull

Jaktunderställ i ull absorberar fukt bra och har även den egenskapen att det även värmer om det är fuktigt. Ull är det enda materialet som har denna egenskap. Mironoull har samma egenskaper som vanlig ull men har en finare struktur och få då den egenskapen att det inte kliar när man har det mot kroppen. En annan fördel med mironoull är att det inte binder odörer och lukter på samma sätt som andra material. Även om underställ i mironoull till slut kommer att börja lukta så går det faktiskt bra att bara vädra bort det till stora delar, om det är så att man inte har möjlighet att tvätta understället under en längre period. Nackdelen med ull är att det inte är slitstarkt som underställ i polyester och polyamid. Det går att blanda upp ullen till 20% av andra materiell utan att det påverkar ullens fina egenskaper. Ullunderställ kräver också särskild behandling vid tvättning, så följ tvättraden noga för att bibehålla ullens fina egenskaper.

 

Underställ i Bambu

Bambu är ett relativt nytt material att göra underkläder i. Bambu har extremt bra absorberande egenskaper samtidigt som det är extremt mjukt och skönt att ha närmast kroppen. Samtidigt binder det inte odörer och luktar inte lika illa om du jagat och svettats under en hel dag som andra material kan göra. Jaktunderställ i bambu lämpar sig extra bra som lager ett (Närmast kroppen) på grund av dessa egenskaper. Däremot så torkar bambu relativt långsamt och värmer inte när det är fuktigt, som underställ i ull gör. Det är därför extra viktigt att du har ett andra lager som klarar av att ta hand om fukten som bambuunderställ transporterar bort från din kropp. Framför allt om du är en person som svettas mycket.

 

Underställ i syntetmateriel

Det är inte lika lätt att återge egenskaper för oljebaserade fibrer som för de naturliga fibrerna som ull, bambu och bomull. Anledningen är att det beror väldigt mycket på hur fibrerna är konstruerade och vilka tekniker det tillverkats i. Det finns jakt-underställ i syntetmateriel som har jättebra fukttransporterande egenskaper och som torkar snabbt. Men har sällan en bra absoberande förmåga vilket ställer ännu större krav på att lagret utanför klara av att transportera bort eller absorbera fukten än vad bambu gör. Funktionsundertäll i syntet är ofta bra att ha som enda plagg under fysisk ansträngning i varmt väder. En stor fördel med alla underställ i syntetmaterial är att de är slitstarka och behåller formen. Syntetunderställ binder ofta lukt och odörer till sig men går ofta att tvätta i högre temperaturer. Syntetmaterial är i regel ett billigt alternativ.

Läs mer